Flinke gezondheidsproblemen bij kinderen door corona

Het is weer lente. Het zonnetje komt weer door, de vogeltjes fluiten en de temperatuur gaat omhoog. Terwijl de speeltoestellen, de pleintjes en de schommels weer in het zonlicht komen, zijn alle basisschoolkinderen in Boxtel nog bezig op school. Nog één minuut en ze mogen de vrijheid in. Ze staan te popelen om met het weekend te beginnen.  De bel gaat en de kinderen stromen naar buiten. Maar er is iets mis. De speeltoestellen zijn leger dan normaal en je hoort weinig geluiden van kinderen die buiten spelen. Door het raam zie je net een kind voor de computer zitten om te gaan  gamen met zijn vrienden. Een paar jaar geleden zat hij nog wel op het klimrek. Wat is er veranderd en wat zijn de gevolgen?

Niet alleen de basisschoolkinderen uit Boxtel spelen minder buiten, maar alle basisschoolkinderen in Nederland spelen minder buiten. Als we naar de verschillen gaan kijken hoeveel kinderen nu minimaal 60 minuten per dag beweegt, is het percentage van 64% (Voor corona) naar 20% gegaan (tijdens corona). Dankzij corona mogen kinderen vaak niet meer naar buiten of de drempel is voor kinderen te hoog. Kinderen zitten vaker achter hun computer, met gezondheidsproblemen als gevolg. Wanneer je minder actief beweegt, is de kans dat je aankomt groter op korte termijn. Op lange termijn heb je bij overgewicht een grotere kans op gezondheidsproblemen zoals hart en vaatziekten omdat je immuunsysteem zwakker is Ook is al eerder bewezen dat fysieke beweging ervoor zorgt dat het stressniveau van een persoon daalt, wat leidt tot minder kans op verschillende ziekten. De Universiteit van Nederland legt uit hoe het komt dat je bij overgewicht een grotere kans hebt op ziekten.

Overgewicht & Corona

Overgewicht is al jaren een probleem in Nederland. Het aantal kinderen met overgewicht is zelfs van 1 op de 15 kinderen naar 1 op de 6 kinderen gegaan in dertig jaar tijd. Overgewicht heeft een effect op het gezondheid van het kind en op het welzijn van een kind. Om corona tegen te gaan zijn er maatregelen opgesteld die ervoor zorgen dat het virus niet verder verspreid wordt. Helaas zorgen de maatregelen er ook voor dat de basisscholen een tijdje dicht zijn geweest en dat dus gymles niet door kon gaan. Ook zijn er door de corona-maatregelen fysieke activiteiten afgelast voor onder andere kinderen met een basisschoolleeftijd. Omdat kinderen iets moeten doen in hun vrije tijd, gaan ze vaker gamen achter hun computer, waardoor ze alleen hun handen fysiek bewegen en daarom aankomen. Het is wel duidelijk na verschillende onderzoeken dat de corona-maatregelen een negatieve invloed gehad hebben op de levensstijl van de kinderen. Sinds Corona is het aantal kinderen met overgewicht nog verder toegenomen. Zelfs na de opening van de scholen en sportclubs zijn kinderen minder gaan bewegen dan voor corona en zitten meer achter hun beeldscherm.

Nu hebben de kinderen van advocaten wel genoeg geld om een step of een racefiets te kopen, alleen zijn er ook ouders met minder geld die niet kunnen investeren in producten die het kind stimuleren om naar buiten te gaan. Ook is enkel het kopen van een product, bijvoorbeeld een racefiets, vaak niet genoeg  om ervoor te zorgen dat kinderen buiten blijven bewegen. Kinderen hebben voortdurend feedback en stimulering nodig om het bewegen vol te houden

Zelfs na de opening van de scholen en sportclubs zijn kinderen minder gaan bewegen dan voor corona

Van binnen gamen naar buiten bewegen

De interventie moet gaan voorkomen dat de kans op gezondheidsproblemen groter wordt bij kinderen door te weinig fysieke beweging. Corona is er voorlopig nog even, daarom moeten wij inzetten om kinderen te stimuleren te bewegen. Wanneer kinderen eenmaal naar buiten gaan en buiten spelen met hun leeftijdsgenoten, verbeteren ze hun conditie en blijven ze op hun gewicht. Om de overstap zo klein mogelijk te maken van “binnen gamen” naar “buiten bewegen” komt er een app met een game die je juist stimuleert om te bewegen. De game is een mix van “Pokémon Go”, “Pou” en quests. Er komt een app voor de kinderen en een app voor de ouders, die met elkaar in verbinding staan.

De app richt zich op de beweging en de voeding. Een virtueel diertje die je kunt verzorgen in de app zal er voor zorgen dat het kind buiten meer gaat bewegen. De app houdt bij hoeveel je beweegt en geeft hier na het behalen van een bewegingsdoel een cadeau voor. Er is onderzoek gedaan naar een vergelijkbare app waarbij je moet lopen voor beloningen. Het onderzoek toonde aan dat de lancering van het app “Pokémon Go” er voor zorgde dat er veel meer kinderen buiten gingen wandelen. In onze app gebruiken wij ook een game-element voor het stimuleren van beweging, waardoor je de app kan vergelijken met Pokémon Go. 

Onderzoek toont aan dat enkel bewegen niet voldoende is om overgewicht te voorkomen. Daarom focust onze app ook op de voeding. In de app van de ouders staat niet alleen het aantal punten van het kind, maar ook kunnen ouders gezonde recepten vinden. Wanneer ouders gebruik maken van een gezond recept, zullen er punten toegekend worden aan de app van het kind. Ook zal het virtuele diertje steeds gezonder worden naar mate dat het kind gezond eet. Dit stimuleert het kind uiteindelijk ook om bij ouders  naar gezondere gerechten te vragen. 

Een start naar een gezonde levensstijl

Het middel die we gebruiken om kinderen te laten bewegen en gezond te eten is motivatie. We willen het kind blijven motiveren om om fysiek te bewegen of door gezond te eten. Door telkens nieuwe doelen te stellen en daarvoor punten te geven die ze kunnen uitgeven aan cadeaus hebben kinderen ook steeds nieuwe bewegingsdoelen. Het is belangrijk dat kinderen voortdurend geprikkeld  worden om te zorgen dat kinderen de app blijven gebruiken. Tevens krijgen kinderen ook feedback en ondersteuning bij het bewegen. Doordat de gratis app is, biedt het voor iedere kind een kans om gratis te kunnen bewegen met een doel, waardoor het verschil tussen de inkomens van de ouders kleiner wordt. Het kost voor geen enkele ouder geld en elk kind kan een extra cadeau krijgen bij het behalen van de punten. 

Het is belangrijk dat een kind continu geprikkeld wordt.

Vanuit de basisscholen wordt de app onder aandacht gebracht. De scholen kunnen gebruik maken van extra beloningen voor kinderen die het meest bewegen en het meest aantal punten hebben door middel van een plaats in de wekelijkse-ere kast. Dit is wel de taak van de scholen, wij promoten dit enkel aan. Door alle punten en beloningen gaan we er vanuit dat kinderen steeds meer gemotiveerd raken en later zonder de app bewuste keuzes kunnen maken tussen het wel en niet bewegen of het gezond of ongezond eten. Op langere termijn zullen minder kinderen last hebben van overgewicht en weten kinderen ook meer af van een beter evenwicht tussen gamen en fysiek bewegen.

Share This Post
Written by Ehlèn Tekath
-